Żywności będzie coraz mniej?

2 kwietnia 2014, 09:08

Jeszcze kilka lat temu naukowcy uważali, że globalne ocieplenie nie zaszkodzi w najbliższym czasie produkcji żywności. Problemy miały pojawić się, gdy temperatura wzrośnie o 3-4 stopnie Celsjusza ponad obecny poziom. Jednak w przygotowywanym obecnie raporcie IPCC znajdziemy informację, że zmiany klimatyczne już wkrótce doprowadzą do spadku produkcji żywności.



Zatrzymać zimno

11 czerwca 2015, 08:42

Nowatorski termos, który utrzymuje niską temperaturę napoju nawet trzykrotnie dłużej niż obecne na rynku pojemniki, opracowali naukowcy z Politechniki Gdańskiej. Zimny napój wytrzymuje w nim nawet kilkanaście godzin, a przechowywane w nim soki czy alkohole dłużej zachowują walory smakowe.


Grafen szybkorosnący

16 sierpnia 2016, 08:54

Naukowcy z Politechniki w Hongkongu i Uniwersytetu w Pekinie opracowali technologię, która pozwala na znaczne przyspieszenie tego procesu. Okazało się, że po dodaniu nieco tlenu bezpośrednio do miedzianej folii prędkość wzrostu kryształu grafenu zwiększyła się aż 150-krotnie


Podgatunek pewnej bakterii aktywnie wspomaga rozwój raka jelita grubego

17 lipca 2017, 10:17

Podgatunek bakterii Streptococcus gallolyticus aktywnie wspomaga rozwój raka jelita grubego (ang. colorectal cancer, CRC).


Prześledzili, jak różne rodzaje treningu wpływają na słabiej poznane hormony

27 sierpnia 2018, 10:45

Trening aerobowy (kardio) na rowerku stacjonarnym 3-krotnie bardziej wzmaga produkcję czynnika wzrostu fibroblastów 21 (FGF21) niż trening siłowy z ciężarami.


Więcej energii to więcej efektów – w zderzeniach protonów

7 października 2019, 12:16

Gdy proton z dużą energią zderza się z innym protonem lub jądrem atomowym, efektem kolizji są strumienie cząstek wtórnych, w żargonie fizyków nazywane dżetami. Część z nich rozbiega się na boki, jednak część zachowuje kierunek ruchu zbliżony do pierwotnego.


Na Kujawach znaleziono jedne z najstarszych dowodów na istnienie hierarchicznej społeczności

5 sierpnia 2020, 12:57

Badania przeprowadzone w miejscowości Osłonki na Kujawach przez międzynarodowy zespół naukowy wskazują, że już 6600 lat temu na terenie Europy pojawiały się nierówności społeczne i doszło do próby ustanowienia społeczności opartej na hierarchii. Nierówności te znajdują potwierdzenie przede wszystkim w diecie badanych szkieletów.


Już wkrótce globalne ocieplenie zacznie wpływać na produkcję żywności w skali globalnej

3 listopada 2021, 12:09

Ocieplenie klimatu może już w przyszłej dekadzie wpłynąć na globalne uprawy kukurydzy i pszenicy, informują naukowcy z NASA na łamach Nature Food. To wcześniej niż dotychczas sądzono. Przy scenariuszu zakładającym utrzymującą się wysoką emisję dwutlenku węgla do końca wieku można spodziewać się spadku produkcji kukurydzy nawet o 24%, przy jednoczesnym wzroście produkcji pszenicy dochodzącym do 17%.


Panele słoneczne mogą zaspokoić aż 35% zapotrzebowania przemysłu USA na energię

19 maja 2023, 08:31

Panele fotowoltaicznych zamontowane na dachach zakładów przemysłowych mogą zaspokoić do 35% zapotrzebowania amerykańskiego przemysłu na energię, informują naukowcy z Nortwestern University. To olbrzymi niewykorzystany potencjał. Obecnie bowiem panele zainstalowane w miejscach działania firm produkcyjnych dostarczają im zaledwie 0,1% energii. Tymczasem przemysł odpowiada za 38% zużycia energii w Stanach Zjednoczonych i 37% emisji gazów cieplarnianych. Potencjał dachów pozostaje niewykorzystany nie tylko zresztą w przemyśle


Plextor zniknie z rynku?

22 stycznia 2007, 15:30

Firma Shinano Kenshi, której najbardziej znaną marką jest Plextor, ogłosiła, że wycofuje się z konsumenckiego rynku CD i DVD. Cieszące się świetną opinią napędy Plextora znikną więc ze sklepów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy